Цукор. Друг чи ворог?

цукорЦукор прийнято вважати шкідливим продуктом. Чому склалася така думка? Дійсно: друг він чи ворог?

Натуральний цукор, що входить до складу овочів, фруктів і інших продуктів, постачає організм найціннішим джерелом енергії - глюкозою. Проте в процесі отримання цукру з цукрового буряка і цукрової тростини цінні поживні елементи, необхідні для нормального обміну речовин (білки, вітаміни і мінерали), губляться, перетворюючись на продукт, що включає практично одну сахарозу - вона становить 99,75%.

Якщо людина вживає багато цукру, солодких кондитерських виробів і безалкогольних напоїв типу лимонаду і кока-коли, його організм страждає від нестачі мінеральних речовин. Це призводить до швидкого в'янення тканин, пригнічення секреції шлункового соку і запорів, створює схильність до інфекцій і хронічних хвороб.

Цукор також є одним з основних факторів, що викликають зубний карієс: при його взаємодії зі слиною в роті утворюється кислота, в якій швидко з'являються хвороботворні бактерії, руйнують зубну емаль.

Водночас цукор, що входять до складу фруктів і овочів (фруктоза, мальтоза та ін.), корисний навіть у великих кількостях. У натуральних продуктах цукор завжди з'єднаний з вітамінами і мінералами: залізом, фосфором, калієм, кальцієм, магнієм.

Наприклад, при виноградній дієті людина з'їдає 3 кг винограду за 3 дні (це близько 500 г цукру), але в його сечі цукор не з'являється. А від 250 г ягідного варення, в якому цукру в 3 рази менше, але він очищений і позбавлений корисних речовин - виявляється.

У фініках цукор міститься у вигляді декстрози, яка легко засвоюється в кишечнику без додаткової переробки шлунком.

У пророслих зернах пшениці та ячменю міститься дисахарид мальтоза, яка завдяки містяться в зернах мінералах і вітамінах добре засвоюється організмом, особливо дитячим. Мальтоза покращує діяльність шлунково-кишкового тракту, тому вона необхідна тим, хто страждає захворюваннями шлунка та кишечника. 

Але є у цукру і позитивні сторони. Цукор – це харчування для мозку. Нейрони головного мозку одержують енергію тільки з глюкози, тобто з цукру. Лобові частки мозку керують всією психічною діяльністю людини. Вони дуже різко реагують на зниження рівня цукру в крові. Найчастіше у людини плутається свідомість.

Коли рівень цукру в крові знижується, мозок подає сигнал, що «голодний», і вимагає вуглеводів, щоб його функції не порушилися. Як тільки в кров надходить глюкоза, сигнал про голод припиняється.

Також варто відзначити, що глюкоза - найдоступніший енергетичний матеріал для скорочення м'язів. М'язи отримую енергію, починають працювати, і ми здатні пересуватися. Первісним людям ця енергія була життєво необхідна, коли треба наздогнати здобич або втекти від хижака.

Таким чином, найкраще споживати натуральний цукор, що міститься у фруктах, овочах, проростках, меді та інших продуктах, а рафінований цукор по можливості виключити з раціону, так само як солодощі та кондитерські вироби.

скачать dle 12.1
Гість, оставишь комментарий?
Имя:*
E-Mail:


Подписаться на комментарии
Інформація
Хмара тегів

Добро пожаловать на newtemplates.ru!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зареєструватись
Створіть свій власний обліковий запис

Пройти реєстрацію
Авторизуватись
Вже зареєстровані? Тоді авторизуйтесь!

Увійти на сайт