Літня пора нагадує дитинство із смачним десертом – морозивом. Так, є люди які не люблять його, але більшість, я впевнена, надає перевагу цій смакоті. Особливо тому продукту, який має усвоєму складі хоч трошки молока і натуральних складників.
Ми часто купуємо морозиво для себе і для діток. А його склад? Чи завжди звертаємо увагу на те, з чого зробили для нас морозиво? І питання, чи корисне воно для нас уже не виникає, питання інше: чи не зашкодить нам те, що ми вибрали для себе та своїх близьких?
Мені здалося, що буде цікаво прочитати думку Наталії Можарової, педіатра, консультанта з грудного вигодовування. Вона пише:
Який найпопулярний десерт серед дітей та дорослих?
⠀
Ну звісно морозиво, особливо влітку.
⠀
Нещодавно моя дитина мені з захопленням розповідала, що її подружка купляє дешеве та смачне морозиво в популярному маркеті всього лише за 5грн.
⠀
🥺Мені стало погано, коли я подумала, що виробник додає в склад цього продукта ( морозивом назвати його важко), щоб воно було дешевим та смачним…..
⠀
До складу морозива можуть входити вершки, масло вершкове, сухе молоко, тобто ті складові, що виробляються із коров’ячого молока.
⠀
❗Тут стає зрозумілим, що якісне морозиво не може коштувати дешево.
⠀
На сьогодні в Україні морозиво виготовляється за трьома стандартами:
✅ ДСТУ 4733 — морозиво з молочними (тваринними) жирами
⠀
✅ДСТУ 4734 — плодово-ягідне морозиво на основі фруктового пюре та соків
⠀
✅ДСТУ 4735 — морозиво, де жири тваринного походження замінюються на дешеві рослинні
⠀
Якісне морозиво має молочний або вершковий колір
⠀
❗Аби безпечно смакувати морозивом звертаємо увагу:
⠀
☝️Температура морозильної камери повинна бути не вище за (-18) градусів. Якщо вона вище, то в ньому може розмножуватися небезпечна мікрофлора
⠀
☝️Не купувати підталі вироби з нещільною консистенцією (морозиво разморожували та заморожували)
⠀
☝️Не вживати деформовані вироби з слідами кристалізації та шматочками льоду (піддавалось повторній заморозці)
⠀
☝️Обережно вживайте морозиво, яке продається на вагу, тобто фасується в місці продажу (не можна бути впевненими у тому чи дотримувалися всі умови зберігання тієї суміші з якої зроблене м’яке морозиво, чи були дотримані санітарно-гігієнічні умови при митті обладнання)
⠀
☝️Перевіряйте етикетку. Вона повинна бути цілісною, мати відповідне маркування із зазначенням назви, складу та строком зберігання, адресою виробника.
⠀😱Морозиво не повинно містити такі небезпечні речовини:
Е102, Е104, Е110, Е112, Е122, Е124, Е129, Е211
⠀
🙂Але в той же час дозволеними є:
Е160, Е163, Е100, Е440
⠀
І як резюме: для своїх дітей я завжди вибираю морозиво з ДСТУ 4733!!!
⠀
Пам’ятаємо, що прості речі зберігають здоров’я.
⠀
Нехай літо приносить багато задоволення і не тільки від морозива!
⠀
Будьте здорові!